Laut Mati

Laut Mati. Tempat yang wajib datang kalau pegi Jordan. rugi kalau tak pegi taw.

Ni cerita zaman Nabi Luth dulu, nak tawu sejarah dia, tanya je mane mane ustaz bertauliah.

Kalau tak silap aku, kaum Nabi Luth ni buat hubungan sejenis, then Nabi Luth dakwah, diorang tak ikut, the Allah terbalik kan laut ni, tu yang jadi gini. haaa

Ni tempat paling bawah sekali di dunia.

Ni lah satu satunya laut yang bile kau mandi, kau akan terapung.

Tak pandai berenang? jangan risau kat sini kau angkat je kaki kau, memang akan terapung. takde lagi orang mandi kat sini, tenggelam. hahaha

Air dia superb masin, aku pernah try letak kat bibir. Bibir taw, rase dia bole masuk mulut. lame gile nak hilang rasa masin, padehal letak kat bibir je tu. bole bayang masin dia.

kalau kau ade luka kat tangan ke mane, kau masuk sini kene kuatkan hati. sangat pedih okay. tapi insyaAllah kejap bole baik.

aku dah try 🙂

kat sini takde hidupan pon, air dia masin sangat kan, kat letak ikan todak pon bole mati. memang takde hidupan.

Tempat ni panas, aku pegi musim winter, tapi still panas, akak aku kata “ni kan tempat laknat” haaa sebab tu panas.

Perkara wajib bila datang sini :

1) Test rasa air dia, amik setitik letak kat bibir tengok pegi dia macam mana. hahaha

2) kau kene try mandi kat sini. TERAPUNG

3) kau kene try gune lumpur dia. lumpur laut mati ni bagus untuk kulit, baru baru ni ayah aku gi jordan. badan ayah aku kene gatal gatal, kebetulan mase tu nak pegi laut mati, ayah aku gune lah lumpur ni. Alhamdulillah memang baik 🙂 kalau kat jordan ni, produk kecantikan dia aku rasa memang gune laut mati punye sumber. haaa

Aku pegi laut mati ni dua kasi, 1st dengan rombongan student, second pegi dengan kakak aku, kak ainun and acap.

masa pegi dengan rombongan tu tak mandi pon, sebab singgah sini tak lame, pegi dengan akak aku yang lama tu 🙂

abis semua aku try

IMG_6252

WELCOME to Dead Sea

IMG_6294

masa ni datang plessing je, tak mandi. hahaha

IMG_6327

aku pelik macam mane orang ni bole mandi macam ni, aku try mandi gini, tak bole abis mata masuk air. memang pedih ah cita dia, tak bole bukak mata aku masa tu, terpaksa naik dapat basuh dulu mata. pedih beb. merah mata aku. maybe orang ni hari hari kot datang, dah biasa kan. haaa

IMG_6438

bajet ah budak ni. hahaha

IMG_6435

tabik satu kali !

IMG_6340

yeaaa orang arab, tak lari dengan shisha dia 🙂 lepak pantai sambil shisha, aku bole bayang nikmat dia. hahaha

IMG_6391

yang ni aku tak paham,. hahaha

IMG_6407

nampak kan yang keputihan tu? haaa tu lah garam. dah keras. haaa

IMG_6453

hahaha main main pulak dia

IMG_6293

see? orang ni gemok. ilek je terapung. hahaha

IMG_9387

hye comel ! akak aku yang snap gambar ni

IMG_6458

nampak kan putih dia tu? haa tu lah garam dia. air dia kalau kau amik, then jemur kat tepi pantai, bole jadi garam masak terus.

IMG_6466

lalala~

DSC08005

hahaha ni nak tunjuk ape aku pon tak tawu -,-‘ sebelah tu acap, senior akak aku punye kawan. dia ni jugak kawan tunang akak aku.

dia belajar kat russia. amik Medic

DSC08015

ye kami kumpulan nasyid. hahaha

DSC08019

ayoyoooo ni drakula ke acane ni?

IMG_9365

me with acap terapung. hahaha

ni dia video kami mandi. air paras lutut pun bole terapung taw 🙂

amacam percaya tak? hahaha

IMG_9401 - Copy

sedang sapu lumpur kat muka. cara nak dapat lumpur ni senang je. kau jalan je kat air tu, nanti kau terpijak macam lembik je, haaa seluk tangan amik. warne hitam, tu lah lumpur dia. sapu lah kat muka.

IMG_9408

masa ni jerawat tengah naik, haaa tengok pedih muka aku macam mane. sakit wei. hahaha

IMG_9434

yeahhhh !

IMG_9441

sapu kaki pulak

IMG_9465

dah siap naik dapat, tunggu 10 minit ke. haaa baru cuci. pedih pedih

IMG_9468

sempat lagi terbang. hahaha

IMG_9470

krik krik krik~

IMG_9494

kami kat sana berkelah. hahaha

IMG_9444

alololooo omell 😛

DSC08077

kitorang balik malam. haaa dah gelap dah laut mati

 ajim

bye laut mati 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s