Petra

Petra. antara 7 wonders of the world

nak masuk dia 1 dinar (RM5) kalau student, kalau bukan student kene bayar 50 dinar (RM250)

tempat ni besar gile, sangat penat berjalan. kalau malas nak jalan bole je naik kuda or keldai, tak pun unta.

tapi pada aku, better jalan kaki, kau dapat rasa nikmat dia

kat sane ade dua cek point, satu bangunan yang kecik, satu lagi yang besar. tengok transformers 2 ?

yang transformers belakon tu dekat checkpoint besar,

nak jalan pegi checkpoint besar tu, serious penat gile. aku rasa beribu anak tangga aku naik nak pegi sane.

kire kire dari pintu masuk tu nak pegi chechpoin besar tu dua jam lebih ade. serious jauh

tapi sangat rugi kalau orang muda tak naik atas tu. best !

kat sini lah aku dapat naik keldai, unta. hahaha kuda je tak naik, akak aku je naik.

okay malas bebel, jom tengok gambar 😀

IMG_6578

dari pintu masuk, kau akan jalan kat sini. kalau malas jalan bole naik kuda or keldai, macam gambar bawah ni

aku masa ni jalan kaki je.

IMG_6579

dia bukan malas nak jalan, cuma dia terlebih duit tak tawu nak buat ape. so naik kuda lah, kene bayar. haaa

IMG_6596

dalam perjalanan terjumpe bende ni. ape pon aku tak tawu

IMG_6604

haaaaa abis jalan outdoor gitu, kau akan jalan kat dalam ni pulak. kiri kanan kau batu tinggi. seram gak.

takot batu tu jatuh hempap kau. hahaha 😀

IMG_6609

hehehe muka excited !

IMG_6610

gitu lah jalan dia. best + seram

IMG_6627

kat dinding dinding batu ni ade lukisan. ada udang sebalik mee

IMG_6629

jauh beb jalan. ni jalan nak menuju checkpoint satu baru. haaa

IMG_6638

okay dah nampak dah bayang bayang checkpoint 1 tu. 😀

IMG_6684

jalan ke sini dalam 1 jam je kot, dekat. nak pegi checkpoint 2 tu sakit.

yang transformers belakon bukan ni, dia yang lagi satu. haaa

IMG_6694

amik gambar luuu.. kenangan 🙂

IMG_6695

yeahhh ada unta. nampak tak aku takut dengan unta kat situ? hahaha

IMG_6704

nampak macam dekat tapi jauh gak tu. aku risau dia mara aku. hahaha

IMG_6711

bye. gerak checkpoint dua terus

IMG_6718

jalan jalan jalan…

IMG_6732

mase ni pening gak, tak tawu jalan mane satu nak pegi sane. hahaha

IMG_6788

ni hah bayang bayang jalan nak naik atas. beribu anak tangga wei.

IMG_6789

kepenatan. lekluuu teguk air mangga

IMG_6804

hmm kesian keldai ni kene bawak lemon ke atas. jauh kot 😦

IMG_6814

tipu kalau naik atas aku tak berehat kan? hahaha macam nak give up pon ada gak senanye. jauh sangat 😥

IMG_6829

hmm kau tengok. penat woi. dah la jauh, naik tangga pulak tu 😦

IMG_6835

finally, sampai ! hahaha ni lah checkpoint dua. tempat transformers belakon tu

nak naik ni memang penat gile, tapi bile dah nampak bende ni, hilang penat. serious !

ads

see? sama kan? hahaha

IMG_6844

dah lepak. panjat atas duduk

IMG_6866

ni aku amik gambar dari dalam

IMG_6875

dalam ade macam pentas. ape lagi. jakun, lompat ah ! hhahaha

IMG_6877

haaaa nampak tak? lepak betul tu.

IMG_6895

yeahhhh !

IMG_6919

budak tu usha usha akak aku mintak gula gula. hahaha

IMG_6936

atas tu view point dia haaa

IMG_6960

ni gambar dari view point. fuuu MALAYSIA BOLE ! hahaha

IMG_6975

tinggi boh, gayat !

IMG_6976

VIEW point

IMG_6982

nampak ae betape tingggi? hahaha

IMG_6986

JORDAN 🙂

IMG_6989

ini kalau aku gerak tiga tapak ke belakang, memang bai bai ah jawab dia.

IMG_6998

acah acah pulak

IMG_7002

view point ni ade jual barang. aku tak masuk pon dia. hahaha

IMG_7015

peace ! 🙂

IMG_7036

muka happy + gayat. hahaha

IMG_7053

dok lepak kedai minum. keldai tadi bawak lemon kat kedai ni lah.

IMG_7057

gambar dengan orang arab. tauke kedai. hahaha beli GATORADE. dia bagi murah hahaha

IMG_7060

alooo pakcik tu possing. hahaa

IMG_7072

ni kedai nya kalau nak makan dalam. arabian style

IMG_7078

krik krik..

IMG_7080

kay sambung jalan. balik wei penat -,-

IMG_7092

nak balik tetibe jumpe orang gaduh. hahaha

IMG_7103

🙂

IMG_7112

on the way balik

IMG_7124

best !

IMG_7138

hmm model arab. pui..

IMG_7160

hahaha sempat lagi aku possing

IMG_7205

mak salleh malas, naik keldai. ahahhaa

IMG_7209

hmmm

IMG_7246

1st time naik keldai. jakun. ahahha

IMG_7274

naik ni 3 dinar tak silap aku.

IMG_7278

best best

IMG_7280

aceceh akak aku naik keldai. hahaha

IMG_7283

keldai tu segan nak gambar 😀

IMG_7314

huaaa nampak ae happy dia acane. hahaha

IMG_7319

seram beb lalu jambatan ni

IMG_7331

IMG_7336

yeahhh unta berkata “amacam gigi aku. okay?”

IMG_7337

hehehehe unta satu satunya haiwan yang sentiase senyum

IMG_7341

turn aku naik unta ! hahaha takot jatuh senanye

IMG_7346

byeee. ahaha akak aku mase ni tengah cari unta lagi satu untuk dia. hahaha

IMG_7355

sempat agi possing, jatuh baru tawu

IMG_7357

hye seronoknyaaaa 😀

IMG_7370

kay sampai. aku sebenanye bukan malas nak jalan, cume nak merasa naik unta. hahaha

IMG_7373

kay nak turun sangat seram. ade ke dia turun kaki depan dia dulu, tak terjongket aku -,-

IMG_7446

yeahhhh !

IMG_7452

akak aku naik kuda. pakcik ni baik 🙂 murah je dia bagi.

IMG_7460

tetibe ade orang arab lumba kuda kat sebelah. 1st time depan mata aku. laju woi ! tapi tak bole lawan aku lari.

okay abaikan. bye 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s